lördag 23 oktober 2010

Bild 229:Festival

Ett glas som jag fick som inträdesbiljetten till Palinka Festival på slottsgården i Budapest.
Palinka är Ungerskt fruktbrännvin.
 De vanligaste frukterna man gör Pálinka på är päron, plommon, persika, äpple, körsbär och jordgubbar, men det går praktiskt taget att göra det med vilken frukt som helst. 2002 trädde en ny lag ikraft i EU, som bestämmer vad för drycker som får kallas Pálinka. Lagen föreskriver att det ska vara 100% fruktdestillation och minst 37,5 % alkoholhalt samt att alla ingredienser ska komma från Ungern.


Drycken har hundraåriga traditioner i Ungern. Förr kallades Pálinka för "de fattigas kaffe". På landet brukade man starta dagen med att äta ett äpple och ta ett glas Pálinka, efter det gick man till dagens arbete. Pálinka ska drickas ur glas som är formade som tulpaner, och drickas långsamt. Den bör ha en temperatur på 18-20°C.







Temalistan där alla mina bilder som ingår i temat 365foton2010 finns länkade hittar du här:Temalista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar