måndag 26 oktober 2009

Bagdad

Höstlov=kompetensutveckling!

Jag har varit på fortbildning…..något som inte så ofta numera förekommer i skolans värld. En dag när depåerna för kunskap och inspiration fylls på.
Hamnade på Umevatoriet, en magisk plats mitt i Umeå. Fast egentligen hamnade jag i Bagdad….för 1700 år sen och fick träffa fyra matematiker som betytt något för eftervärlden.
Det var Abu al-Khwarizmi han som bla gav namn åt "algoritm", där var Hypatia som var den första kvinnliga matematikern. Dessutom fick jag träffa Brahmagupta han som populariserade ett mycket viktigt begrepp inom matematiken: siffran noll.
Sist men inte minst hade vi klivit fram lite i tiden och vi träffade Sonja Kovalevski Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinnliga matematikprofessor.
Naturligtvis glömde jag kameran..... 
Det första problemet i denna resa i praktisk och kommunikativ matematik, där uppgifterna ska stimulera eleverna till att utveckla andra kompetenser än bara att räkna, var denna:Matematikerna skulle gå över en bro för att titta på solnedgången överBagdad. En av matematikerna gick över bron på en minut, en behövde två minuter medans den tredje tog hela fem minuter på sig och den sista hela tio minuter……väl över beskådade dom solnedgången och mörkret föll……de hade en oljelampa som lyste i 17 minuter och på bron kunde man bara vara två samtidigt och lampan behövdes för att kunna gå över bron….hur tog alla fyra matematiker sig över bron under tiden lampan lyste?????


Klura på den i glada vänners lag och ni får en trevlig stund tillsammans.


Alltså, alla ska över bron med lampan så de ser men det får bara vara två samtidigt på bron och de har bara 17 minuter på sig....en går över på 1 minut, en tar 2 minuter, en 5 minuter och en 10 minuter.
Hur ska de ta sig över bron????

1 kommentar:

  1. Harre guuud vilken tur att jag har gått ut skolan :-)

    SvaraRadera